close
pexels-photo-89521

Omdat mama na de geboorte eigenlijk een paar handen te kort komt, wil ik jullie in deze blog een aantal tips geven die handig van pas kunnen komen na de geboorte.

Na 9 maanden van puffen en sjouwen is het dan eindelijk zo ver! Jullie hebben een kindje! Het was een lange en zware periode, mama is moe, het voelt allemaal nog een beetje gek en waarschijnlijk zal ze nog moeite hebben om de borstvoeding onder de knie te krijgen. Wees dan behulpzaam pak na het voeden de baby op en geef hem/haar een schone luier, dit geeft mama een beetje rust en je zult het toch moeten leren voor later.

Ook voeding is na de geboorte heel belangrijk, Net als de baby heeft ook mama weleens honger, je hoeft helemaal geen ster in eten koken te zijn om wat lekkers te maken. Jij weet toch veel beter wat ze allemaal lekker vindt en wat niet? in de eerste weken zal ze zo met de baby bezig zijn dat ze vergeet ook goed voor zichzelf te zorgen. Aan jou dus de taak om dat voor haar te doen, geef haar regelmatig iets te drinken, koop haar favoriete koekjes of maak haar favoriete gerecht klaar als avondeten, zorg ook avonds voor iets lekkers!

Waarschijnlijk zal mama al vroeg op de avond op bed gaan omdat ze helemaal uitgeput is van de lange dagen, gun ook mama af en toe ook haar rustmomenten, als de baby gevoed moet worden : haal de baby op, breng hem/haar bij mama, troost de baby als dit nodig is voor het voeden en verschoon na het voeden weer, al deze kleine dingen geven mama even de tijd om bij te komen, dit stimuleert het herstel en zorgt ook zeker voor een prettigere sfeer in huis.

Net na de geboorte van jullie kindje is alles nieuw, de schattige vingertjes, al die schattige kleding. Maar vergeet niet dat ook mama af en toe tijd voor zichzelf nodig heeft om bij te komen, laat haar af en toe zelf iets ondernemen waar ze zin in heeft of graag wil doen. Neem in dit geval de taken voor het verzorgen van de baby van haar over, dit zorgt voor rust in huis en geeft mama ook het gevoel dat ze er niet helemaal alleen voor staat op zulke lange dagen.

HELP WAT MOET IK NU DOEN? de eerste week gaat dit nog wel redelijk, maar vaak stopt na een week de kraamhulp, maar is mama er wel klaar voor om al helemaal alleen voor jullie kindje te gaan zorgen? Het antwoord is simpel: Nee! gemiddeld duurt het 6 weken voordat een vrouw weer een beetje terug is in het normale ritme, zorg er dus voor dat wat er ook gebeurt je niet extra vroeg begint, geen lange overuren gaat maken of dat je overal en nergens heen vliegt. Blijf je vaste ritme aanhouden en houd ook gedurende je werkdag contact met je vrouw hoe het gaat, dit is cruciaal in jullie relatie en zal zeker gewaardeerd worden.

Zorg er dus ook voor dat je na werktijd thuis op zoveel mogelijk manieren gaat helpen, dit kan zijn met de baby maar ook zeker zonder, help actief mee in het huishouden en doe dit zonder al te veel gemopper. Help haar bijvoorbeeld bij borstvoeding door haar te ondersteunen met kussens zodat ze comfortabel zit/ligt, heb je al meerdere kinderen? ga dan wat leuks met ze doen! lees ze een leuk verhaaltje voor, ga een spelletje met ze spelen of even een wandeling met ze maken, zo kan mama rustig haar ding doen en heb jij ook even wat afleiding.

Al dit bij elkaar moet jullie een beetje in de goede richting helpen om jullie nieuwe wereldje zo goed mogelijk op gang te brengen, maar mijn allergrootste tip is: geniet want voor je het weet is het voorbij!

Mis Niets!
SCHRIJF JE IN VOOR DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

JA! IK SCHRIJF MIJ IN 
We delen je e-mail met niemand - 100% privacy
Ruben

Geschreven door Ruben

Reageren

Mis Niets!
SCHRIJF JE IN VOOR DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

JA! IK SCHRIJF MIJ IN 
We delen je e-mail met niemand - 100% privacy
close-link