close
Blog

Kartonnen doos : Taboe of Ideaal?

pexels-photo-208153

In deze blog wil ik jullie graag iets meer vertellen over het Taboe rond slapen in een kartonnen doosje, is dit zo gek of is het juist de ideale oplossing voor Geldbesparing?

Veel mensen zullen zich afvragen : is dit nou wel verstandig? Levert dit niet veel risico op? De Finse regering is in 1938 begonnen met dit idee, de dozen waren voornamelijk bedoeld voor ouders met een laag inkomen zodat de kosten omlaag konden. Dit bleek zo’n succes dat in 1949 besloten werd  iedere zwangere vrouw zo’n speciale baby box te geven, mocht je de box niet nodig hebben kan je een vergoeding van zo’n €140 krijgen, toch kiest 95% van de vrouwen voor de box, maar waarom? Als je gaat kijken wat de box allemaal bevat is het eigenlijk vrij logisch :

  • Matrasje, beddenhoes, onderlaken, dekbed, dekbedovertrek en slaapzakje;
  • Sneeuwpakje, muts, isolerende wanten en slofjes;
  • Licht pakje met muts en gebreide overalls;
  • Sokken en wanten, een gebreide muts en een bivakmuts;
  • Rompers met en zonder mouwen, leggings in unisex kleuren en patroontjes;
  • Baddoek met capuchon, nagelschaartjes, haarborstel, tandenborstel;
  • een badthermometer, luierzalf en washandje;
  • Stoffen luiers en luierdoeken;
  • Een Fotoboek en bijtring;
  • Borstvoedingpads en condooms.

Een speen en flesjes zitten al 2006 niet meer in de box om zo moeders te stimuleren borstvoeding te gaan geven.

Maar wat maakt deze doos nou zo speciaal? Het idee ontstond om er ook een slaapzakje en een klein matrasje ter grootte van de doos bij in te doen, de doos heeft een afmeting van 70 x 30 cm  en is dus voor de eerste maanden ideaal om te gebruiken als slaapplekje. De doos neemt weinig ruimte in, is makkelijk om mee te nemen en bespaart daarnaast ook de nodige aanschaf/ruimtekosten.

Uit onderzoek is gebleken dat dit voor de sterfte cijfers ook zeer van invloed is, zo was in de jaren 30 het sterfte cijfer ongeveer 7% van alle baby’s in hun eerste jaar. Sinds de invoering hiervan is dit langzaam afgenomen naar 2% en daarna langzaam richting de 2 promille. Finland is hiermee een van de landen met het laagste sterftecijfer onder baby’s.

Heeft dit dan met de doos te maken? Nee dat niet, alleen het feit dat de baby niet bij de ouders zelf in bed ligt zorgt ervoor dat de cijfers zo laag zijn, zo zouden baby’s die bij hun ouders in bed liggen zo’n 9 keer meer kans hebben op de beruchte wiegendood. Natuurlijk slaapt de baby wel in dezelfde kamers als de ouders. In 2013 heeft de BBC een artikel over deze Finse baby boxen geschreven, dit heeft er voor gezorgd dat landen als : De Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zuid-Oost Azië ook een soort gelijke boxen zijn gaan uitdelen aan vrouwen die dit nodig hadden. In Nederland wordt tegenwoordig door verzekeraars ook zo’n doos aan vrouwen uitgedeeld, maar het grote verschil met de andere landen is dat in Nederland er geen matrasje bij de boxen inzitten.

Dit heeft als reden dat in Nederland het zorgstelsel zo goed geregeld is dat iedere baby een bedje heeft, als ouders zelf geen een kunnen betalen wordt er via de gemeente of via een zorgorganisatie een bedje voor hun geregeld. In Finland is de manier van leven tegenwoordig een stuk verbeterd, maar dit heeft er niet voor gezorgd dat de babyboxen minder populair worden.

Juist het tegendeel, door de jaren heen is het een symbool van gelijkheid en van het belang van goede zorg voor de allerkleinsten geworden, in de loop der jaren kun je dus wel stellen dat de baby box een echt Fins cultuurgoed is.

Mis Niets!
SCHRIJF JE IN VOOR DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

JA! IK SCHRIJF MIJ IN 
We delen je e-mail met niemand - 100% privacy
Ruben

Geschreven door Ruben

Reageren

Mis Niets!
SCHRIJF JE IN VOOR DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

JA! IK SCHRIJF MIJ IN 
We delen je e-mail met niemand - 100% privacy
close-link