close
Blog

Het leven van een Tweeling

baby-twins-brother-and-sister-one-hundred-days

In deze blog lijkt het me leuk om jullie meer te vertellen over het onderwerp “tweelingen” zelf ben ik ook van een tweeling wat dit onderwerp toch net iets specialer maakt, mijn ervaring is dat je als tweeling soms niet met elkaar maar ook zeker niet zonder elkaar kunt. Ik ga jullie wat vertellen over tweelingen zelf en wat leuke weetjes.

Zoals de meesten van jullie al weten zijn er 2 verschillende soorten tweelingen : Eeneiige tweelingen en twee-eiige tweelingen, allebeide soorten vallen onder de verzamelnaam “meerlingen”.
Een eeneiige tweeling is één eicel en één zaadcel, dit wordt in de wetenschap vaak een Monozygote tweeling genoemd, moeilijk woord maar wat betekend het nou? Mono betekend 1 en zygote is bevruchte eicel. Een twee-eiige tweeling is dus 2 eicellen en 2 zaadcellen, in de wetenschap wordt deze vorm een dyzygote tweeling genoemd oftewel 2 bevruchte eicellen, eeneiige tweelingen zijn genetisch volledig identiek, ze hebben dezelfde genen. Ze lijken bijna altijd heel veel op elkaar, en zijn altijd van hetzelfde geslacht. Bij twee-eiige tweelingen gaat het om twee verschillende personen met verschillende genen, genetisch gezien zijn het broertjes en zusjes die op dezelfde dag zijn geboren. Bij deze soort tweelingen kan het geslacht gelijk zijn, maar het kan ook verschillend zijn.

Maar hoe ontstaat een tweeling nou eigenlijk?

Een van de vele dingen die invloed kunnen hebben op het krijgen van een tweeling is de genetische aanleg van de vader of moeder. De tweelingen die geboren worden door een erfelijke aanleg, zijn bijna altijd meereiig. ls er een meereiige tweeling in je familie, is de kans dat je zelf zwanger raakt van meer dan één kind ook groter dan normaal. Wanneer je zelf deel uitmaakt van een tweeling is de kans nog wat groter. Als je op latere leeftijd zwanger raakt, is de kans dat je een tweeling krijgt groter dan wanneer je jonger bent. Vooral vrouwen van rond de 40 jaar maken een grotere kans op een tweeling, omdat op die leeftijd vaker meerdere eitjes tegelijk vrijkomen. In cijfers komt dit neer op ongeveer een kans van 1 op 100 bij vrouwen van 20 en 1 op 75 bij vrouwen van 40. Wat ook nog een rol kan spelen is je afkomst, zo komt het bij zwarte vrouwen vaker voor dat ze een tweeling krijgen dan blanke vrouwen.

Ik krijg een tweeling!

Bij veel zwangerschappen denken vrouwen al vroeg te weten dat ze zwanger zijn van een tweeling. Meestal wordt dit gekenmerkt door meer groei en aankomen in kilo’s dan bij een normale zwangerschap. Ook de ronding van je buik kan een hint zijn, Een tweeling drukt je buik namelijk niet alleen naar voren, maar ook opzij. Je buik lijkt bij een tweeling dan ook meer ovaal dan rond.Het vermoeden dat je zwanger bent van een tweeling kan bevestigd worden met behulp van een echo. Een echo kan op elk tijdstip in de zwangerschap gemaakt worden. Maar pas vanaf week 8 is echt duidelijk te zien of het om een 1 of meer kindjes gaat. Slechts een heel enkele keer blijkt pas bij de bevalling dat er meer baby’s zijn. Zelfs nadat er een echo gemaakt is. Dat kan komen doordat de baby’s bij een echo achter elkaar lagen.

Ervaringen tijdens de zwangerschap!

Geen enkele zwangerschap is het zelfde, de ene Is heel energiek de andere juist altijd moe, tussen de zwangerschappen van een baby of een tweeling zit vaak weinig verschil, toch zal een tweelingzwangerschap een stuk vermoeiender zijn dan een normale zwangerschap. Zo kunnen klachten als vaak plassen, maagpijn, veel overgeven, ijzergebrek en benauwdheid vaker voorkomen dan normaal. Het is gebruikelijk bij een meerling dat je medicijnen krijgt, ook moet je wat vaker op controle komen in het ziekenhuis en wordt je goed in de gaten gehouden door de artsen. Vaak wordt je gecontroleerd op : verhoogde bloeddruk, bloedarmoede, oedeem en eventuele zwangerschapsvergiftiging. Ook is het bij tweelingen normaal dat je in het ziekenhuis bevalt.

Na de Geboorte :

Wat vaak gedacht wordt is dat je bij een tweeling alle spullen die je koopt dubbel nodig hebt, wat dus zou betekenen dat je het dubbele kwijt bent dan bij een eenling. Vaak is het in de praktijk zo dat baby’s verschonen en voeden bijna nooit tegelijk gebeurt, hierdoor heb je dus aan 1 commode en 1 aankleedkussen genoeg, ook kun je tijdens het wassen maar 1 kindje tegelijk doen, koop daarom 1 badje, ook een luieremmer is genoeg. Zo kunnen er op meerdere spullen al geld worden bespaart, De verzorging van een tweeling kost op deze manier per maand gemiddeld maar € 40 meer dan de verzorging van één baby.

Leuke weetjes :

  • Van elke 1000 zwangerschappen in Nederland zijn er ongeveer 16 een tweelingzwangerschap.
  • Bij ongeveer 4% van de eeneiige tweelingen vindt de splitsing pas plaats na de tiende dag.
  • De kans op een tweeling is de afgelopen jaren flink gestegen.
  • 40% van de tweelingen tussen de anderhalf en tweeënhalf jaar hebben een eigen taaltje, vaak is dit alweer verdwenen voordat je het echt door hebt
  • Ongeveer 25% van de tweelingen wordt geboren als gespiegelde eeneiige tweeling, alle fysieke kenmerken zoals moedervlekken zijn dan in spiegelbeeld.
  • Een tweeling heeft nooit een identieke vingerafdruk, alle mensen hebben een verschillende afdruk, ze lijken op elkaar maar zijn nooit hetzelfde
  • 1 op de 250 tweelingen is een identieke tweeling. Drielingen komen maar voor bij 1 op de 8000.
  • De kans op meisjes is groter dan jongens, bij een twee-eiige tweeling is de kans op een jongen en een meisje 50%, de kans op hetzelfde geslacht ook 50%.
Mis Niets!
SCHRIJF JE IN VOOR DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

JA! IK SCHRIJF MIJ IN 
We delen je e-mail met niemand - 100% privacy
Ruben

Geschreven door Ruben

Reageren

Mis Niets!
SCHRIJF JE IN VOOR DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

JA! IK SCHRIJF MIJ IN 
We delen je e-mail met niemand - 100% privacy
close-link