close
Blog

Drie dingen over de zwangerschap die me verbaasden

pexels-photo-27345

Je weet waarschijnlijk al wat je te verwachten staat als je in verwachting bent. Misschien kunnen je vriendinnen en familieleden niet ophouden met advies geven. Misschien is dit niet je eerste zwangerschap. Hoe dan ook, er zijn een aantal dingen die we niet heel gemakkelijk bespreken als het gaat om zwanger zijn. Het is tijd om het daarover te hebben.

Net als kinderen zijn zwangerschappen allemaal uniek, dus je ervaart onderstaande onderwerpen waarschijnlijk helemaal, helemaal niet, een beetje of iets daartussenin. Terwijl er tal van typische lichamelijke zwangerschapssymptomen zijn, zoals de misselijkheid in de ochtend, vermoeidheid of de enorme trek die je kunt hebben, praten we niet veel over de psychologische gevolgen ervan. Hier is wat je moet weten.

Je lichaam is nu publiek bezit

uj0bs5ooweojvg6zmulf.png

Het moment dat je over je zwangerschap vertelt (of dat je het niet meer kunt verbergen), verdwijnt die onzichtbare barrière rond mensen die we ‘persoonlijke ruimte’ noemen en ‘bemoeien met je eigen zaken’. Je gaat veel ongevraagd advies krijgen over wat je wel of niet moet eten (tip: drink geen koffie in het openbaar), angstaanjagende geboorteverhalen horen, nieuwsgierige vragen gesteld worden en je gaat onbeschofte opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgen die een niet-zwanger persoon nooit hoeft aan te horen. Denk aan ‘heb je vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan?’ en ‘ik hoop dat je al dat gewicht verliest na de geboorte’.

En dan is er nog het aanraken. Iets met je buikje zorgt ervoor dat volslagen vreemden het gevoel hebben dat ze je kunnen aanraken (vaak zonder toestemming). Dat is echt vervelend.

De les is duidelijk: veel mensen denken dat een zwangerschap (en een bevalling en de opvoeding) een publieke zaak is. Om onbeleefde opmerkingen en adviezen tegen te gaan, kun je tegen vreemden, die aan je buik willen zitten, zeggen dat je bang bent voor ochtendmisselijkheid. Op ongevraagde opmerkingen kun je reageren met ‘interessant’ of ‘jup’. Iedereen heeft een mening over zwangerschappen en baby’s, dus je zal je vaak moeten gaan inhouden. Het is een goede oefening voor de komende jaren.
Niet alleen vreemden geven je ongevraagd advies. Ook je dierbaren en mensen dichtbij je gaan het doen. Neem het ze niet kwalijk. Wacht maar tot je zelf, als je inmiddels je baby kunt vasthouden, iemand ziet die zwanger is: je zult net zo onuitstaanbaar zijn.

Je voelt je misschien een wetenschappelijk experiment

Je lichaam is niet langer meer van jezelf (zie hierboven). Zelfs als vreemden je met rust laten, word je geprikt, gepord en op andere manieren gecontroleerd door je arts om ervoor te zorgen dat alles goed gaat met de baby en met jou. Hoe ouder je bent, hoe meer gepor nodig is. Je zult je voelen alsof je meer tijd doorbrengt in wachtkamers van artsen en met mensen met latex handschoenen dan ergens anders. Als je het nog niet wist: nu gaat niets meer alleen maar over jou.

Dit is zowel geruststellend als zenuwslopend. Je wacht op echo’s, resultaten van bloedtesten, het geluid van je baby’s hartslag en tekenen dat alles volgens plan gaat. Die constante controle is voor sommigen geruststellend en voor sommigen storend.

Ik had een normale zwangerschap, maar ik was bij iedere afspraak bang, met al dat geprik en gepor, dus ik kan me niet voorstellen hoe het is voor iemand met moeilijkere zwangerschap. Je wordt er gewoon een beetje paranoïde van. Droeg jij een keer hakken tijdens de zwangerschap? Wie weet hoeveel IQ-punten dat je kind heeft gekost! Al dit getest voelt erg ongemakkelijk, maar het hoort er helaas bij.

Vind de beste arts, iemand die je echt vertrouwt. Ik kan dat niet genoeg benadrukken, want matige of zelfs goede artsen kunnen je nog laten gissen. Weet zo veel mogelijk over je testen en hun resultaten, zodat je op zijn minst je zegje erover kunt doen.

Je wordt onderdeel van een nieuwe community

onqr84cukyt8xwvwugbm

Het is grappig: zo vervelend als die opdringerigheid van anderen is als je zwanger bent, kun jij je misschien ook niet inhouden als het gaat om het delen van je geluk. Heb je net ontdekt dat je een baby krijgt? Plaats een foto van de zwangerschapstest!

Serieus, zelfs als je zelf zegt dat je een verlegen persoon bent, kun je door de zwangerschap dingen toevertrouwen aan de andere forumleden op een ouderschapsforum die je niet eens toevertrouwt aan je beste vrienden of partner. Dat komt omdat de zwangerschap leidt tot rare dingen – die je wilt delen – als dromen over het geslacht van je baby, de naam die je graag wilt geven aan je pasgeboren baby (als het aan jou lag), hoe je plas ruikt (of dat nu iets te maken heeft met de zwangerschap of niet), hoe de aderen in je damestuintje veel meer aanwezig zijn en hoe hopeloos je je voelt als je alledaagse dingen niet meer kunt doen. Het is zowel medelijden als opscheppen.

Er zijn nog meer dingen waarvoor ik vind dat vrouwen gewaarschuwd moeten worden voordat ze zwanger worden, maar je hebt ze waarschijnlijk al eens gehoord. Je zal slechts enkele keren in deze situatie zitten, dus geniet van het verschrikkelijke, prachtige moment.

Mis Niets!
SCHRIJF JE IN VOOR DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

JA! IK SCHRIJF MIJ IN 
We delen je e-mail met niemand - 100% privacy
admin

Geschreven door admin

Reageren

Mis Niets!
SCHRIJF JE IN VOOR DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

JA! IK SCHRIJF MIJ IN 
We delen je e-mail met niemand - 100% privacy
close-link