close
pexels-photo-132977

In deze blog wil ik graag iets meer vertellen over gekke babyverschijnselen. Als kersverse ouder kan je je soms wat zorgen maken over je baby maar de meeste verschijselen zijn doodnormaal. We lichten de 8 meest voorkomende uit.

Veel ouders hebben bij hun pas geboren baby vaak de vraag ‘hoort dat wel zo?’ Bijvoorbeeld als hij scheel kijkt of rare geluiden maakt, dit kan er heel gek uitzien soms maar is vaak gewoon heel normaal, hier een aantal voorbeelden :

1.  Willekeurige spastische bewegingen :

Af en toe kan het een beetje vreemd zijn om je baby ineens allerlei spastische bewegingente zien maken, maar het is allemaal normaal. Dit komt omdat je baby veel verschillende nieuwe signalen door krijgt en veel moet leren herkennen, een deze verandering is de Moro reflex (schrikreflex). Als je baby’tje zich vaak wakker schrikt, is het misschien verstandig om je baby iets meer in te stoppen.

2. De vorming van het hoofdje : 

Zo’n bevalling is natuurlijk niet niks en zeker niet voor het baby’tje, De baby doet extra zijn best om via het geboortekanaal naar buiten te komen. Het is dus vrij normaal dat je kindje er een beetje vreemd uitziet na de geboorte, het hoofdje van je baby kan dan ook wat afgeplat worden door de geboorte. Naarmate je baby wat ouder wordt kan het hoofdje ook wat gaan afplatten, dit kan komen doordat hij veel op zijn rug ligt, probeer dit te voorkomen door hem af en toe op zijn buikje te leggen als je er bij bent of even op te tillen. Zorg er ook zoveel mogelijk voor dat je zijn speelgoed van plaats wisselt, dit voorkomt dat hij een voorkeurszijde gaat krijgen en is goed voor de ontwikkeling.  

3. Rare geluidjes :

Een pasgeboren baby maakt meer dan alleen huilgeluiden! Ze kunnen namelijk veel meer dan je in eerste instantie zou denken, zo kunnen ze kreunen, zuchten en snurken maar ook de liefste en gekste geluiden komen eruit. In het begin hebben baby’s nog vrij smalle neusholtes, waardoor er soms wat slijm kan blijven vastzitten. Dit kan voor ‘rare’ of ‘vreemde’ geluiden zorgen.

4. Vaak niezen :

Baby’tjes die net geboren zijn hebben nog niet alles onder controle, dit zorgt ervoor dat pasgeboren baby’s alleen door hun neus ademen. Dit is een van de redenen waarom ze zoveel moeten niezen, ze maken daarmee als het ware hun neusjes leeg, om vervolgens weer goed te kunnen ademhalen. Dit is heel normaal en is daarom ook niet schadelijk of zorgelijk. Heeft je baby daarbij een piepende ademhaling, dan kun je het beste wel even naar de huisarts gaan of contact opnemen. Dit kan namelijk wijzen op een allergie.

5. Kleine schilfertjes in het haar :

Als er opeens kleine geel / witachtige korstjes op het hoofdje van je baby verschijnen, geen paniek dit is ‘berg’. Het is een bekende huidaandoening waar eigenlijk alle baby’s wel last van hebben. Berg wordt ook wel gezien als de kleine variant van volwassen roos, wel is bekend dat het in elk geval niet door bepaalde shampoos of verzorgingsproducten komt. Wel is het heel gemakkelijk te behandelen, het ziet er misschien niet heel leuk uit maar de baby heeft er zelf geen last van, het beste is om een beetje olie er op te smeren voor het slapen gaan, dit zorgt ervoor dat de schilfertjes loskomen en makkelijk te verwijderen zijn.

6. Kleine borstjes :

Zwangerschapshormonen hebben niet alleen effect op jou, maar ook op je baby. Daardoor kan hij ( zowel bij jongens als bij meisjes ) met ‘borstjes’ ter wereld komen, natuurlijk geen grote borsten maar eerder gezwollen tepeltjes. Na een paar weken verdwijnt de zwelling vanzelf.

7. Bloed in de luier :

Het kan best even schrikken zijn als je een paar druppeltjes bloed ziet in de luier van je pageboren dochtertje. Vaak is dit gewoon onschuldig omdat ze in de baarmoeder veel oestrogeen hebben binnengekregen. Dit kan ongeveer een weekje duren voor het hele hormoonritme hersteld is, mocht je je toch zorgen maken bij iets vreemds kan je altijd even contact opnemen met de huisarts of de kraamhulp.

8. Scheel kijken :

Vlak na de geboorte is natuurlijk alles nieuw, dit kan er voor zorgen dat de oogjes van de baby alle kanten opgaan, maar een baby heeft nog niet zoveel controle over zijn oogspieren als dat wij dat hebben. Ergens zijn focus op leggen werkt nog niet en het kan zijn dat hij daardoor even scheel gaat kijken, ook kan het oogwit een beetje verstopt zitten achter de huidplooien, dit gaat vanzelf weer over naarmate de spieren zich gaan ontwikkelen.

Heeft jouw kleine ook grappige / bijzondere babyverschijnselen gehad?

Mis Niets!
SCHRIJF JE IN VOOR DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

JA! IK SCHRIJF MIJ IN 
We delen je e-mail met niemand - 100% privacy
Tags : babybabyverschijnselengeboorte
Ruben

Geschreven door Ruben

Reageren

Mis Niets!
SCHRIJF JE IN VOOR DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

JA! IK SCHRIJF MIJ IN 
We delen je e-mail met niemand - 100% privacy
close-link